Blogopmaak

Compositie

Een goede foto heeft een goede compositie. Hoe werkt dat?

Wat betekent compositie?

Bij het maken van de foto bepaal jij wat er op de foto komt. 
Welke elementen je wel en niet gebruikt om het interessant te maken. Dat is het bepalen van jouw compositie. 
Veel mensen zetten vaak het onderwerp van de foto in het midden omdat ze denken dat het zo hoort. Het kan natuurlijk het perfecte shot zijn, echter leert de ervaring dat als je het onderwerp op een andere plek zet in de foto, de foto een stuk interessanter wordt. Hier hebben ze een aantal regels voor bedacht het om het wat makkelijker te maken.

  • De regel van derde
  • De gulden snede en spiraal
  • Negen vlakken
  • Diagonaal methode 
  • Vier diagonale lijnen
  • Centrale compositie 
Al deze fotografie regels kunnen jou helpen bij het bepalen van een compositie. De bekendste regel is ook wel de regel van derde, deze gebruik ik zelf ook vaak en is makkelijk in te zetten tijdens het fotograferen.

De regel van derde is een raster van hulplijnen. Je gebruikt deze om een mooie verdeling in jouw foto te te maken.
Is er een bijvoorbeeld een mooie lucht te zien maar het land minder mooi? Dan plaats je de horizon op de onderste lijn van het raster. Zo krijgt de lucht alle aandacht in de foto. Indien het land juist mooier is, plaats je de horizon aan de bovenste lijn van het raster en krijgt het land alle aandacht. 

Het gebeurd veel dat het onderwerp middenin de foto wordt gezet. Dat is niet perse fout! In sommige foto's hoort het onderwerp in het midden zoals productfotografie. Maak je ander soort foto's dan komt de foto beter tot zijn recht als je het onderwerp plaatst op de punten van de Regel van Derde.


In de meeste camera's en zelfs telefoons kun je het raster instellen.

Zo kun je tijdens het fotograferen al gebruik maken van de hulplijnen.

Compositie Tips


Een rechte horizon

Een van de grootste ergernissen binnen de fotografie is een scheve horizon. Zorg altijd dat deze lijn in de foto recht is. Uiteraard kun je deze in de nabewerking recht zetten, dat kost je wel pixels en tijd.


Het formaat

Dit bedenk je eigenlijk al voordat je de compositie beslist. Maak je een staande of een liggende foto?

Ook hierin is niks fout, wel hebben veel mensen een voorkeur voor bijvoorbeeld een liggend landschap      (horizontaal en een staand (verticaal)portretfoto.


Kijkruimte

Fotografeer je mensen of dieren dan is kijkruimte belangrijk. Kijkruimte is een opengelaten stuk waar het model heen kijkt. Onze hersenen vinden het prettig om te zien waar het model heen kijkt.

Kijkt een model tegen de rand van de foto aan, hebben wij het idee dat diegene opgesloten zit in de foto. Een stukje psychologie leert ons dat de foto dan als minder prettig wordt ervaren.








Standpunten

Een belangrijk vaak vergeten onderdeel!


Er zijn ontzettend veel mensen die fotograferen vanuit hun basis standpunt oftewel staand en op ooghoogte. Klinkt logisch omdat dat de manier is hoe je tegen de wereld aankijkt.

Een goede foto vergt naast het bedenken van de juiste compositie ook het nadenken over welk standpunt je aanneemt. Het is het eerste wat ik vertel als mensen mij om tips vragen, verander je standpunt eens. Ga eens op je knieën zitten en kijk dan door de lens, wat zie je?


De verhoudingen veranderen, het onderwerp kan meer naar de voorgrond treden en rommel naar de achtergrond.

Zeker als je een dier fotografeert is het heel prettig om op ooghoogte van het dier te gaan staan/zitten. Door je standpunt te veranderen zul je andere foto's gaan maken.


Verschillende standpunten:

  • Bovenaf
  • Laag (kikkerperspectief)
  • Gelijke hoogte
  • Onderaf (wordt minder vaak gebruikt omdat het vaak een gek beeld geeft, toch kun je met wat creativiteit leuke foto's maken!)




Volgende week maandag staat er weer een nieuwe module online, dit keer over de belichtingsdriehoek!


Tot dan!


Pascalle

Wat is projectfotografie
door Shoot-Label 21 juli 2024
Projectfotografie in vastgoed richt zich op het documenteren van de voortgang, het proces en het eindresultaat van bouw- en renovatieprojecten. Dit kan variëren van het fotograferen van een leeg terrein vóór de bouw begint, tot de oplevering van een compleet gebouw. Het doel is om een visuele tijdlijn te creëren die de transformatie vastlegt.
Vragen stellen in een kennismaking met jullie trouwfotograaf
door Pascalle Sloep 21 juni 2024
Het kiezen van de juiste trouwfotograaf is een cruciale stap in de planning van je bruiloft. Deze persoon zal de belangrijkste momenten van je grote dag vastleggen, en je wilt er zeker van zijn dat je een fotograaf kiest die bij je past en jouw visie begrijpt. Tijdens een kennismakingsgesprek is het belangrijk om de juiste vragen te stellen, neem deze vragen zeker mee in jullie eerste gesprek.
Een man en een vrouw picknicken voor de Eiffeltoren.
door Shoot-label 15 mei 2024
Hoe kan ik geld besparen op mijn bruiloft? Lees het hier!
Trouwen in Toscane
door Shoot-Label 7 mei 2024
Welke bruiloftstijk past bij ons? Lees alles over het verschil tussen de stijlen!
Elopement Parijs
door Shoot-Label 6 mei 2024
Overgewaaid uit Amerika, Elopement bruiloften maar wat betekent het eigenlijk? Lees hier alles over Elopement en wie je daarbij kan helpen.
Italian Wedding, Elopement wedding
door Shoot-Label Weddings 9 april 2024
De glooiende heuvels, eindeloze wijngaarden en charmante dorpjes van Toscane dienden als het idyllische decor voor onze recente workshop Italiaanse bruiloftsfotografie. Met een groep gepassioneerde fotografen hebben we ons ondergedompeld in de betoverende sfeer van dit prachtige Italiaanse landschap en hebben we samen gewerkt aan het vastleggen van de tijdloze schoonheid van de liefde.
door Pascalle Sloep 21 september 2023
Fotografie is belangrijk voor marketing om verschillende redenen, ongeacht of het gaat om marketing voor een product, dienst, merk of zelfs een individu
Shootlabel en Fotoster
door Pascalle Sloep 9 september 2023
Deze nieuwe samenwerking brengt twee unieke visies samen in een bijzondere mix van stijlen en technieken.
Beeldbank, zakelijke beeldbank,
door Pascalle Sloep 6 september 2023
Maakt jouw bedrijf al gebruik van een beeldbank?
Voorbeeld beeldbank
door Shoot-Label 19 november 2021
Een beeldbank, je hoort iedereen erover! Maar wat is het eigenlijk?
Meer posts
Share by: