Het gebeurd veel dat het onderwerp middenin de foto wordt gezet. Dat is niet perse fout! In sommige foto's hoort het onderwerp in het midden zoals productfotografie. Maak je ander soort foto's dan komt de foto beter tot zijn recht als je het onderwerp plaatst op de punten van de Regel van Derde.
In de meeste camera's en zelfs telefoons kun je het raster instellen.
Zo kun je tijdens het fotograferen al gebruik maken van de hulplijnen.
Compositie Tips
Een rechte horizon
Een van de grootste ergernissen binnen de fotografie is een scheve horizon. Zorg altijd dat deze lijn in de foto recht is. Uiteraard kun je deze in de nabewerking recht zetten, dat kost je wel pixels en tijd.
Het formaat
Dit bedenk je eigenlijk al voordat je de compositie beslist. Maak je een staande of een liggende foto?
Ook hierin is niks fout, wel hebben veel mensen een voorkeur voor bijvoorbeeld een liggend landschap (horizontaal en een staand (verticaal)portretfoto.
Kijkruimte
Fotografeer je mensen of dieren dan is kijkruimte belangrijk. Kijkruimte is een opengelaten stuk waar het model heen kijkt. Onze hersenen vinden het prettig om te zien waar het model heen kijkt.
Kijkt een model tegen de rand van de foto aan, hebben wij het idee dat diegene opgesloten zit in de foto. Een stukje psychologie leert ons dat de foto dan als minder prettig wordt ervaren.
Standpunten
Een belangrijk vaak vergeten onderdeel!
Er zijn ontzettend veel mensen die fotograferen vanuit hun basis standpunt oftewel staand en op ooghoogte. Klinkt logisch omdat dat de manier is hoe je tegen de wereld aankijkt.
Een goede foto vergt naast het bedenken van de juiste compositie ook het nadenken over welk standpunt je aanneemt. Het is het eerste wat ik vertel als mensen mij om tips vragen, verander je standpunt eens. Ga eens op je knieën zitten en kijk dan door de lens, wat zie je?
De verhoudingen veranderen, het onderwerp kan meer naar de voorgrond treden en rommel naar de achtergrond.
Zeker als je een dier fotografeert is het heel prettig om op ooghoogte van het dier te gaan staan/zitten. Door je standpunt te veranderen zul je andere foto's gaan maken.
Verschillende standpunten:
Volgende week maandag staat er weer een nieuwe module online, dit keer over de belichtingsdriehoek!
Tot dan!
Pascalle