Door goed en effectief gebruik te maken van je diafragma kan je duidelijk de sfeer bepalen en de aandacht op een onderwerp vestigen.
Scherptediepte bepaal je niet alleen door middel van je diafragma, maar ook je afstand (brandpuntsafstand)en jouw lens (objectief) kunnen hierin verschillen.
Onthoud:
Een laag f getal staat voor een grote lens opening
Een hoog f getal staat voor een kleine opening.
Sluitertijd
Het tweede element in de driehoek is de sluitertijd. Dit is de tijd die maken van een foto kost. Het is een soort luikje die omhoog komt op het moment dat je de ontspanknop indrukt en de sensor wordt blootgesteld aan licht.
Vergelijk het met het knipperen van je ogen, deze kun je snel knipperen maar ook langzaam.
De snelheid van dit luikje(de sluiter)bepaald je dus met de sluitertijd.
Net als bij het diafragma wordt de sluitertijd ook benoemd met cijfers, helaas kent niet elke camera de volledige reeks.
ISO waarde
Wie echt aan de slag wilt met de camera kan oneindig veel lezen over alle mogelijke technieken van belichten en licht. Er is namelijk veel verschil tussen licht, denk aan: Hoe het licht valt, hard of zacht licht, kunstlicht, welke richting het komt, flits licht etc.
De ISO waarde is het laatste element waar je aan je kunt draaien.
Stel dat de diafragma en sluitertijd een te donker effect geven kun je ISO iets omhoog schroeven waardoor er meer licht in je foto komt.
Nadeel hiervan is: Een te hoge ISO geeft ruis in je beeld. Dat betekent een onscherpe foto.
Vuistregel: Hoe hoger de ISO hoe meer ruis. Probeer deze dus altijd zo laag mogelijk te houden.
En ook hier geldt draai je aan 1 element, zul je de andere ook moeten aanpassen.
Vaak zie je als de camera op de Automatische stand gezet wordt de ISO waarde omschiet. Dit is één van de redenen om op de Manual stand over te gaan zodat je zelf controle hebt over het gewenste resultaat.
Volgende week weer een nieuwe module!
Tot dan!
Pascalle