Blogopmaak

Van de automatische stand af!

Camera standen

 Alle camera zijn uitgerust met een aantal standen. Voorkeuze standen wordt dat genoemd. Wat dat precies inhoudt en wat je er mee kan ga ik je uitleggen.

Let op! Bij sommige camera merken worden de voorkeuzes anders benoemd. Ik heb een canon camera en zal de canon en Nikon functies uitleggen. Over het algemeen betekenen ze allemaal hetzelfde maar wordt het anders genoemd. Wanneer je een beginnende fotograaf bent, kunnen al die verschillende functies nog voor een hoop verwarring zorgen. Want, welke stand is geschikt in welke situatie? Hoe kan je het makkelijkst en snelst van functie wisselen.

P-stand
Bovenop je camera zit een tandwieltje met allemaal verschillende standen, zoals de sportstand en portretstand. Dit zijn automatische functies waar je je camera op kunt zetten. 
Je camera kiest in deze stand de juiste instellingen die passen bij het thema waarin je fotografeert. Ook zijn er nog andere standen te vinden op dit tandwiel, aangeduid met een letter. 
Deze standen zijn geschikt voor de fotograaf die niet langer meer op de automatische stand wil fotograferen. Je krijgt bij deze standen meer controle over de instellingen van je camera. Eén van deze standen is de P-stand, ook wel Program stand genoemd. De P-stand is een automatische stand waarbij je zelf al iets meer de controle houdt. De camera kiest automatisch het diafragma en de sluitertijd voor je uit, gebaseerd op de hoeveelheid licht die op de sensor valt. Het enige wat je zelf bepaalt, is de ISO-waarde.

A-stand/Av-stand
In deze stand kun je handmatig het diafragma instellen en de camera kiest vervolgens de sluitertijd die daar het beste bij past, afhankelijk van de hoeveelheid licht wat op de sensor valt. Deze stand heet bij een Canon camera ‘Aperture Value’ en wordt afgekort naar Av-stand. Bij Nikon camera’s heet deze functie anders, namelijk ‘Aperture Priority’ en wordt afgekort naar A-stand. Deze functies werken allebei precies hetzelfde.

Het voordeel aan deze stand is dat je controle hebt over de scherptediepte in je foto, dus hoe wazig je de achtergrond wil hebben.
Om de foto toch goed te belichten, kiest de camera de juiste sluitertijd. Je hebt bij deze stand niet het risico dat een foto over- of onderbelicht wordt. De A-stand is een erg populaire stand om te gebruiken, omdat je volledige controle hebt over je scherptediepte en omdat de belichting onder normale omstandigheden bijna altijd goed is. Vergeet alleen niet je ISO-waarde aan te passen als je camera dit niet automatisch doet, anders worden je foto’s alsnog niet goed belicht.

S-stand/ Tv-stand
Anders dan de A-stand is de S-stand, wat ook wel de sluitertijdstand wordt genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, heb je bij deze stand de mogelijkheid om de sluitertijd van je camera aan te passen. De S-stand wordt ook wel Tv-stand genoemd, afhankelijk van het type camera dat je hebt. In tegenstelling tot de A-stand kiest de camera nu niet de sluitertijd automatisch uit, maar juist het diafragma. Wil je dus een snel bewegend onderwerp vastleggen, maar je geen zorgen maken of je foto wel goed belicht wordt? Dan is de S-stand een goede optie. Je kunt hierbij je sluitertijd zo lang of kort zetten als je wil en de camera kiest er het juiste diafragma bij.

Nadeel van deze stand is wel dat je risico hebt op over- of onderbelichte foto’s. Dit komt doordat je in sommige gevallen niet een super snelle sluitertijd kunt gebruiken, omdat er te weinig licht is en in andere gevallen een niet te lange sluitertijd, omdat er voldoende licht aanwezig is. 

M-stand
De M-stand, ook wel Manual stand, is de stand waar de meestel fotografen op fotografeert. In deze stand heb je de volledige controle over het diafragma, de sluitertijd en de ISO-waarde van je camera. 
De camera laat het in deze stand helemaal aan jou over en je kunt de instellingen kiezen die jij graag wil, hierdoor leer je het beste wat sluitertijd en diafragma voor effect heeft op jouw foto. Voor beginnende fotografen kan het soms nog best lastig zijn om in moeilijke omstandigheden de juiste belichting te krijgen. Wanneer je voldoende kennis hebt over het gebruik van diafragma, sluitertijd en ISO-waarde, dan is deze stand zeker geschikt voor je.

Groot voordeel aan deze stand is dat het handig is om te gebruiken bij extreme lichtomstandigheden. Soms kan de lichtmeter in je camera niet helemaal goed bepalen hoe de foto belicht moet worden, bijvoorbeeld bij fel tegenlicht of in een hele donkere ruimte. Je kunt in deze situaties zelf bepalen welke instellingen de beste foto oplevert. Nadeel is dat het veel tijd kan kosten om de juiste instellingen te vinden. 
Elopement bruiloft in Parijs
door Shoot-label 15 mei, 2024
Hoe kan ik geld besparen op mijn bruiloft? Lees het hier!
Trouwen in Toscane
door Shoot-Label 07 mei, 2024
Welke bruiloftstijk past bij ons? Lees alles over het verschil tussen de stijlen!
Elopement Parijs
door Shoot-Label 06 mei, 2024
Overgewaaid uit Amerika, Elopement bruiloften maar wat betekent het eigenlijk? Lees hier alles over Elopement en wie je daarbij kan helpen.
Italian Wedding, Elopement wedding
door Shoot-Label Weddings 09 apr., 2024
De glooiende heuvels, eindeloze wijngaarden en charmante dorpjes van Toscane dienden als het idyllische decor voor onze recente workshop Italiaanse bruiloftsfotografie. Met een groep gepassioneerde fotografen hebben we ons ondergedompeld in de betoverende sfeer van dit prachtige Italiaanse landschap en hebben we samen gewerkt aan het vastleggen van de tijdloze schoonheid van de liefde.
door Pascalle Sloep 21 sep., 2023
Fotografie is belangrijk voor marketing om verschillende redenen, ongeacht of het gaat om marketing voor een product, dienst, merk of zelfs een individu
Shootlabel en Fotoster
door Pascalle Sloep 09 sep., 2023
Deze nieuwe samenwerking brengt twee unieke visies samen in een bijzondere mix van stijlen en technieken.
Beeldbank, zakelijke beeldbank,
door Pascalle Sloep 06 sep., 2023
Maakt jouw bedrijf al gebruik van een beeldbank?
door Shoot-Label 19 nov., 2021
Wat is een beeldbank en hoe gebruik ik het?
Shoot-label gratis fotografie modules
door Pascalle Sloep 13 sep., 2021
Leer kennis maken met de basis begrippen van fotografie!
Scherptediepte
door Pascalle Sloep 06 sep., 2021
Een korte module over het gebruik van scherptediepte in de fotografie!
Meer posts
Share by: